Cum să fie un discurs TEDx?

Cum să fie un discurs TEDx care are drept scop împărtășirea unei idei?
Tibi Ruczui – Curator TEDxBrasov
E celebră clasica exclamație „Evrika”  
a lui Arhimede alergând gol pușcă pe străzi. 


Chris Anderson, in ghidul speakerilor TED, ne spune să simplificăm conceptele complexe. 
Așa o să fac și eu în următoarele câteva rânduri. Pentru simplificare o să modelez discursul după povestea lui Arhimede(v. filmul de la finalul acestui articol) .
Îmi propun așadar să vă arăt în 3 pași doar cât este de simplu să vorbești la TED sau la TEDx.

Pasul 1
Modul cum ești îmbrăcat

La modul minimalist, esențialist, pe scenă la TED trebuie doar să strigi Evrika. Restul sunt detalii.
Chiar și modul în care ești îmbrăcat e un fleac.  Doar șmecherii se îmbracă la cravată.
Cel puțin asta e și ideea, genială, a lui Richard Saul Wurman creatorul conferințelor TED. Și dacă aveai inspirația să urci pe scena TED cu cravată venea Richard direct pe scenă cu o foarfecă imensă și îți reteza rapid cu tăișurile celor două lame mândrețea de “gâtlegău” (cravată).
Deci Focus pe idee și nu pe diverse cârlige de agățat nimicul sau doar aerul.

Dar să ne întoarcem la Arhimede.

Pasul 2
Lungimea discursului
Există un consens în rîndul marilor oratori. Cel mai bun discurs al omenirii a fost rostit, la 93 de ani, de Winston Churchill atunci când a fost invitat la o universitate pentru a ţine o lecţie.
Oamenii, vreo 3000,  au venit din diferite colţuri ale ţării pentru a-l auzi pe marele OM. Rectorul universităţii i-a anunţat pe cei prezenţi că marele politician va ţine o lecţie despre chintesenţa vieţii sale. Cei prezenţi au început a aplauda frenetic, iar Churchill s-a ridicat la tribună şi a exclamat: „Niciodată, niciodată, niciodată nu renunţa”.
Oamenii au avut nevoie de ceva timp pentru a înţelege că discursul a luat sfârşit.
Unii erau nemulţumiţi. Ei au parcurs mii de kilometri pentru a asculta discursul. Dar dacă aruncăm o privire peste viaţa lui Churchill, atunci totul se limpezeşte. 
Pentru el a fost cel mai important să le spună oamenilor următoarele: cel care renunţă este înfrânt. Noi toţi putem greşi, dar nu este nimic grav. Fiecare dintre noi poate avea probleme, însă ele pot fi rezolvate. Dar dacă cedăm în faţa greutăţilor, atunci totul s-a terminat. Cine şi-a trădat visul, cel mai probabil, nu va mai visa niciodată. Dar dacă nu visezi, nu trăieşti. 
Și totuși „Niciodată, niciodată, niciodată nu renunţa” nu este cel mai scurt discurs al omenirii. Cel mai scurt discurt are doar un cuvânt: EVRIKA (am găsit).
Și la TED cele mai remarcabile discursuri sunt scurte. Excelează Richard St.  John care in 3 minute spune ceea ce un profesor universitar nu poate cuprinde în două ore. Secretul lui Richard St.&nb
sp; John? Are multe secrete. Simplitatea e o complexitate rezolvată. Urmăriți-l. Vă va inspira să vă focusați la fel de bine ca și Arhimede.
Pasul 3
Cum să-ți vinzi ideea?


Acum mai bine de 100 de ani, respectiv in 1915, Dale Carnegie scria o carte memorabilă despre cum să vorbim în public. Vă întrebați poate care este echivalentul din lumea contemporană pentru această carte? Da, este TED. La conferințele TED ideile sunt pregătite după un rețetar riguros de o echipă întreagă de sprijin. Speakerul este asistat, ajutat. O poveste ușor umoristică în legătură cu acest proces de pregătire puteți vedea aici.
Procesul de pregătire a speakerului, conform francizei TED,  începe cu 6 luni în avans. Evident că după principiul mulți invitați, puțini rămași, și aici are loc o selecție naturală. Nimeni nu este eliminat. Din circa 30 speakeri selectați, filtrați, în final, prin auto-selecție, mai rămân doar 7-8 oameni care își alocă timp pregătirii  discursului după “foaia de parcurs” de la TED.

În concluzie 
Promovarea unei idei la TED nu diferă cu nimic de o rețetă de success pentru oricine are de vândut ceva. 

Și ca să vinzi orice ai nevoie doar de 3 pași.

1. Să te focusezi pe o idee, pe faptul că poți schimba în bine lumea. Și ca să te poți focusa trebuie să te eliberezi de credințe false și ispititoare. 

2. Oamenii au capacitatea să vadă prin tine. Nu te preocupa de cuvinte și fraze. Nu te ajută. Găsește alte mijloace. 

3. Pregătirea discursului cu 6 luni în avans este cheia succesului. Am avut experiențe minunate în cadrul echipei de la TEDx de aici din Brasov când pentru un film de 1 minut, pentru TED, o echipă de 3 oameni de aici a muncit 30 de zile. Am concurat pe un loc din 1.000. Nu am avut sorți de izbândă dar am fost foarte mulțumiți și fericiți. Eșecurile, nerealizările, în procesul de creație, fac parte din joc deoarece numai jucând te perfecționezi, te întărești. Și nu uita că dacă ai acel EVRIKA pentru TEDx atunci să aplici sfatul lui Churchill:  Niciodată, niciodată, niciodată nu renunţa”.


În final aici puteți să urmăriți adevărata poveste a lui Arhimede.
O poveste care poate inspira pe oricare speaker TEDx deoarece aici e vorba chiar de o mare idee, cu utilitate practică.


Fii primul
care află ultimele noutăți. Profită de oferte speciale pentru abonați!