7 Secrete

CELE 7 SECRETE PE CARE TREBUIE SĂ ŞTII PENTRU A ÎNVĂŢA  O LIMBĂ NOUĂ
Miruna Tudor

                Da, este advărat, copiii învaţă o limbă nouă mult mai uşor decât adulţii. Asta nu însemnă, totuşi, că cei din urmă trebuie să renunţe la a încerca. Mai mulţi traducători TED au fost întrebaţi care sunt metodele pe care le folosesc pentru a stăpâni limbi diverse extrem de bine. Astfel, 7 principii de bază au ieşit la iveală:

1.       Fii realist. Alege-ţi un obiectiv care poate fi atins pentru ca să nu te simţi depăşit de situaţie. Nu ţi-aş recomanda să ai ca ţel să înveţi o limbă complet nouă în câteva zile sau săptămâni. Translatoarea germană Judith Matz sugerează: ,, Alege 50 de cuvinte dintr-o limbă şi începe să le foloseşti cât de des poţi  – apoi te poţi apuca să înveţi gramatică.”
2.       Transformă învăţarea unei limbi într-un stil nou de viaţă. Elisabeth Buffard, care are în spate 27 de ani de predare a limbii engleze, mereu a considerat consecvenţa ca fiind elementul ce face diferenţa dintre elevii ei cei mai buni şi restul. Adoptă, deci, un obicei în învăţarea limbii ,pe care să îl poţi urma chiar şi atunci când eşti bolnav, obosit sau îndrăgostit nebuneşte.
3.       Utilizează cât mai multe cunoştinţe din limba respectivă în contexte uzuale. Cu cât inviţi o limbă străină mai mult în viaţa ta, cu atât mai importantă şi utilă o va considera creierul tău. ,, Foloseşte orice ocazie ca să te expui noii limbi pe care vrei să o înveţi.“ spune rusoaica Olga Dmitrochenkova. Poţi citi cărţi pentru copii , urmări discursuri TED şi TEDx cu subtitrări şi poţi încerca să îi povesteşti unui prieten imaginar diferite întâmplări în limba respectivă.
4.        Lasă tehnologia să te ajute. Dmitrochenkova are o idee grozavă ,, Un lucru năstruşnic ca resetarea limbii pe telefon te poate ajuta să înveţi cuvinte noi imediat. Te poţi ajuta şi de alte oportunităţi găsite online de a învăţa o limbă, cum ar fi Duolinguo.
5.       Gândeşte-te la învăţarea unei noi limbi ca la o şansă spre noi experienţe. Aceasta este una dintre tehnicile folosite mai mulţi traducători. Anna Minoli, spre exemplu, a învăţat engleză uitându-se la variantele nedublate ale filmelor sale preferate, iar Ivan Stamenković, a descoperit dintr-o dată, în clasa a 5-a, că ştie să vorbească engleză după ani în care se uitase la Cartoon Network fără subtitrări. Astfel că, data viitoare când cauţi o reţetă de prăjitură vegană de morcov, caut-o în limba pe care încerci s-o înveţi.
6.       Fă-ţi prieteni noi. Interacţiunea în noua limbă este cheia- te va ajuta să îţi exprimi intuitiv gândurile în loc să traduci ceea ce vrei să spui din limba ta natală în cea nouă. Totodată, profită de orice ocazie ai să cunoşti persoane care vorbesc respectiva limbă nativ.

7.       Nu-ţi fie frică să faci greşeli. Una dintre cele mai comune bariere în învăţarea unei limbi noi este frica de a face greşeli. Dar un lucru este sigurorice vorbitor nativ de orice naţionalitate va fi încântat să vadă un străin vorbindu-i limba. Chiar mai mult, te va ajuta să vorbeşti când eziţi şi te va aprecia pentru efort. Încă un lucru important:ai răbdare. Cu cât mai mult vorbeşti, cu atât mai aproape vei ajunge de felul fluent de vorbire al unui nativ.
Fii primul
care află ultimele noutăți. Profită de oferte speciale pentru abonați!