,,Dacă nu acum, când ?”: cum a ajutat comunitatea TEDx familia unui speaker

Laura Rozo a fost speakerul surpriză al ediţiei TEDxUNC din februarie 2013. 

A păşit pe scenă calmă, încrezătoare şi a înfiorat mulţimea prin cuvintele ei simple şi oneste. Laura era o persoană simpatică şi energică , implicată în toate acţiunile comunităţii ei. Era determinată să contribuie la dezvoltarea acesteia. 


În 2011, se afla în Portugalia când a început să simtă o durere intensă în picior. 

A fost diagnosticată cu o formă rară de cancer şi Laura a înţeles că viaţa ei se va schimba radical. Totuşi, când a auzit diagnosticul, primul lucru pe care a vrut să-l ştie de la doctor a fost dacă poate să zboare cu paraşuta. 
Era determinată să scoată tot ce are mai bun din zilele pe care le mai are. Dorea să îşi trăiască viaţa la maxim. Deşi trecea prin dureri inimaginabile, a reuşit să predea salsa din pat (era specialitatea ei) şi a continuat să găsească frumosul din fiecare zi. 
Chimioterapia a funcţionat, dar la un moment dat cancerul a recidivat şi Laura nu a mai putut participa la cursurile universitare pe care le urma. 

Chenxi ,,Chex “ Xu, una dintre prietenele bune ale Laurei, spune că aceasta ştia că fericirea ei era cea mai importantă, fapt ce o făcea să reuşească să râdă cu prietenii, în ciuda faptului că mai avea de trăit doar două luni. 

Un lucru pe care l-a descoperit Laura a fost că trebuie să te bucuri de fiecare moment din viaţă la maxim, să nu iroseşti nicio secundă. 

Dorea să împărtăşească descoperirea ei cu toată lumea. Voia să trezească lumea. Astfel că , Chex i-a propus să ţină un discurs TEDx. Laura a fost inclusă în program de echipa TEDxUNC ca speaker surpriză, fiind ultima din program. 


A uimit publicul şi a ridicat o sală întreagă cu lacrimi în ochi în picioare. Şocanta afirmaţie confesată auditoriului a fost : ,,Moartea nu mai este o ameninţare, ci condiţia ce îmi maximizează viaţa.” 


Cât timp Laura a stat în spital familia ei s-a mutat într-un apartament micuţ aproape de spital. Laura îşi făcea probleme în vederea condiţiilor de viaţă ale familiei ei după moartea sa, având în vedere facturile medicale pe care aceştia le aveau de plătit. Dorea să-i dea familiei sale o nouă casă. A reuşit s-o găsească dar, pentru a se muta, familia avea nevoie de 20.000$, bani pe care pur şi simplu nu îi avea. 


Prietenii Laurei împreună cu organizatorii TEDxUNC au lansat pe internet mesaje, au distribuit discursul Laurei şi au organizat o cină cu scop umanitar, totul în vederea strângerii sumei necesare. 


În noaptea în care scopul a fost atins, Laura şi întreaga comunitate au sărbătorit. 

Starea ei se agravase într-un timp foarte scurt, dar Laura a fost prezentă şi a luminat seara prin spiritul ei. A fost ultima dată când s-a plimbat. 
Laura Rozo a murit la două zile după eveniment. 

Dar în urma ei a rămas mesajul pe care o lume întreagă l-a înţeles din experienţa ei: trăieşte cât mai poţi!


autor: Miruna Tudor

Sursa: 

BLOG TED

Fii primul
care află ultimele noutăți. Profită de oferte speciale pentru abonați!