Dr. Jo Boaler demontează, la TEDxStanford, mitul omului ”născut” talentat la matematică. Până ce acest mit este crezut de elevi, studenți, profesori și părinți o să avem, susține profesoara de la Stanford, performanțe pe măsură (slabe).
Avem nevoie, spune mai jos, în filmul de la TEDx, profesoara Jo Boaler, de mentalitatea învingătorului.
În esență această mentalitate afirmă un lucru știut de noi și anume: tot ce nu mă învinge mă face mai puternic. Altfel spus suntem încurajați să analizăm un studiu, arătat în film, prin care greșelile făcute în matematică contribuie la creșterea masei ”musculare” cu care gândim (min. 1:40).
Deci dacă facem greșeli în matematică, și nu numai acolo, e foarte bine.
Importantă este ”mentalitatea învingătorului” și care, așa cum arată Dweck în Mindset, este o mentalitate de creștere și nu o mentalitate ”fixă”, staționară (gen sunt un idiot, nu merită să mă implic, sunt un ratat, etc.).
În momentul în care elevii, studenții adoptă o mentalitate de creștere (de învingători) atunci apar soluții la fiecare ”colț de stradă”, în mod nebănuit, miraculos.
Spunem în acest caz că creierul își poate dovedi în sfârșit capacitățile nelimitate.
Implicarea totală a creierului în studiul matematicii (în orice studiu)
Și dr. Jo Boaler demonstrează cum implicarea vizualizării, a jumătății drepte din creier, aduce atomat cu sine o sumedenie de soluții.
Prin urmare, susține Jo Boaler, oricine are talent la matematică.
Este aici o idee simplă dar puternică la care fiecare elev, student, profesor, părinte poate să mediteze în liniște pentru ca mai apoi să aibă șansa de partea lui. Pentru ca forța să fie cu el.
Ideea expusă aici are un mare potențial.
Urmăriți filmul de mai jos ca să vă convingeți.
Suplimentar, dacă doriți să aprofundați această idee, descoperiți multe exemple și pe pagina de web – YouCubed – a autoarei.