Note despre a 4-a Conferiță anuală TEDxBrasov 2018

DOWNLOAD THE FUTURE
Amintirea îndreptată numai spre trecut,
 e o amintire slabă.
Lewis Carroll

În ultimele două-trei decenii, în mod muțumitor, apoape exponențial, ne-am tehnologizat. 

Se putea însă și mai bine cu doar un dram de conștiință în plus am fi fost aproape perfecți!

Dar…
…Mereu e loc de mai bine. De asta sunt și conferințele TED și TEDx pentru ca împreună să facem o lume mai bună.


Deci care  care e consecința de ordin demografic a tehnologizării? A apărut  o nouă generație.
E vorba de Generația Yahoo!, de 20-30 de ani, cu idealuri, valori specifice.  

Și ce este și mai interesant?
În brațele acestei generații, apare  NEXT GENERATION care spune:  “Cred că ăștia m-au descărcat de pe net.” 


Această idee, interesantă și ciudată, o regăsim și la Elon Musk El spune că trăim într-un univers ARTIFICIAL ca în MATRIX și că există doar „o șansă la câteva miliarde” ca lumea noastră să nu fie inclusă într-o simulare pe calculator.

Hai să încercăm să înțelegem această nouă generație în timp util deoarece trăim vremuri revoluționare și viteza noastră de adaptare va fi pusă la încercare. Tehnologia transformă tot ce facem, din punct de vedere economic, cultural și ne transformă modul în care ne gândim la noi și la modul în care ne raportăm la la tot ce este în jurul nostru.

Chris Anderson, Curator TED, în dialog cu Yuval Harari

Și pentru ca tranziția noastră, de la HOMO SAPIENS la HOMO DEUS (v.  dialogul Chris Anderson-Yuval Harari), să  fie una reușită, echipa TEDxBrasov a proiectat evenimentul anual al conferin
ței în jurul temei 
DOWNLOAD THE FUTURE.


La ce să ne așteptăm de la  evenimentul anului  TEDxBrasov 2018

O să descărcăm câteva amintiri din viitor.
Facem asta cu ajutorul speakerilor invitați.
De ce?
Deoarece amintirea îndreptată numai spre trecut, e o amintire slabă iar noi ne dorim ca după evenimentul TEDx  să aveți amintiri puternice din viitor.
O să începem cu 3 întrebări

1.     Cum ar fi să avem un al 6-lea simț?
2.     Cum ar fi să putem comunica fără cuvinte? Să avem doar 4 simțuri.
3.     Cum ar fi să vedem în fața ochilor ceea ce nu putem  vedea având toate cele 5 simțuri?
Prima întrebare aduce în prim plan tranziția de la HOMO SAPIENS la HOMO DEUS, descrisă în cărțile sale de istoricul și viitorolgul Yuval Noah Harari, și amintită de noi cu generațiile care se succed.
A doua întrebare va crea multă emoție, ca și filmul “Întâlnire de gradul 3”, unde comunicarea cu extratereștri se face într-un mod unic, frumos, spectaculos!

A treia întrebare se referă la modul cum putem vedea ceea ce nu poate fi văzut. Și aici va fi vorba de tehnologia radio inventată de Marconi și de modul în care scriitorul H. G. Wells a “ecranizat” la modul vizual, prin emisiune de radio romanul “Războiul lumilor”. 

Ca urmare a unei emisiuni radio mulți americani au “văzut” (doar cu ochiul minții) efectiv extratereștri. Cum a fost  posibilă o asemenea farsă care practic a îngrozit America? Vedeți aici întreaga manipulare, care oricând se poate repeta la un nou nivel, folosind tehnologiile de comunicare plus inteligența artificială. 


  • Dar despre alte modaliăți, despre modul cum sunt manevrate, manipulate, masele largi de oameni, precum oile nevinovate, o să mai avem ocazia să reflectăm la DOWNLOAD THE FUTURE  printr-un alt invitat special, specializat pe partea de comunicare în mass media.  Ne va spune de ce puterea societății e cu mult mai mare decât puterea conducătorilor vremelnici.
  • Despre veridicitatea unor știri când tehnologiile de informare sunt din ce în ce mai sofisticate și nu mai poți discerne adevărul de fals cel mai bine este să cercetezi tu la fața locului ceea ce alții doar îți spun. Un alt invitat, un globe trotter, ne va expune toate acele iluzii cu care noi trăim zi de zi.


În concluzie dezvoltarea conștiinței având un al 6-lea simț este o temă de reflecție și de cercetare la fel de intersantă ca și atunci când am avea mai puține simțuri la dispoziție sau le-am folosi mai bine pe cele 5 pe care le avem. 


Cu certitudine conștiința umană se va îmbogăți foarte mult prin aceste experiențe descrise de invitații de la TEDxBrasov 2018. 

Cu privire la experiențele copiilor grație noilor tehnologii sunt, din nou, foarte multe prejudecăți. 
Vă invităm ca împreună cu speakerii de la TEDxBrasov să reflectăm la următoarele întrebări și apoi să construim o lume mai bună:
1.     Cum putem să propagăm o educație de certă calitate în rândul copiilor de 2-3 ani folosind noile medii?
2.     Cum să permitem copiilor să cerceteze după 6-7 ani tot pe Internet fără să apleăm la interdicții absurde (din frică și ignoranță) sau la softuri care blochează accesul la subiecte tabu?
3.     Cum să-i educăm pe copii dezvoltând imaginația lor constructivă, practică, utilizând, de exemplu, Imprimanta 3D? 

  • Kasparov, marele  șahist, campionul mondial care a fost înfrânt de mașină, de inteligența artificială, a spus la TED că dacă nu poți învinge mașina aliază-te cu “adversarul”. Echipa TEDxBrasov vă recomandă ca prin intermediul unui invitat special,  să aveți în vedere o metodă la fel de valoroasă, de alianță constructivă cu mașinile, folosind metoda călugărilor Shaolin ca și de NEO în MATRIX.


Vă așteptăm la
 TEDxBrasov 2018 cu multe alte surprize. 

(Un articol de: Miruna Tudor, Redactor TEDxBrasov Blog și Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov)
Dacă doriți să faceți parte din Comunitatea TEDxBrasov și doriți să fiți primii care aflați despre disponibilitatea biletelor și cele mai noi detalii exclusive, vă puteți înregistra aici:

Fii primul
care afli când se pun în vânzare bilete eveniment
0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin