La TEDxBrasov ne dorim ca și cei mai mari ”tocilari” să ne spună povești convingătoare, aprige, despre subiecte incredibil de complexe. Din acest motiv am mers pe teren, la invitația trimisă de Raluca Mihalcea, specialist HR la RIA Solutions Group, pentru ca să găsim oameni care inovează, care schimbă lumea și care doresc să împărtășească noi și noi idei. Am găsit la RIA Solutions Group 2 (două) idei în stare pură, semnate de Marian & Mircea și Daniel & Claudiu, pe care le-am notat, aici mai jos, pentru voi. Poate că nu fiecare cititor va rezona cu aceste idei în stare pură prezentate aici mai jos. E la fel și cu diamantele. Un diamant brut nu prezintă un mare interes. 70% din diamantele brute extrase necesită prelucrare specială. Exact așa este și la TEDxBrasov. Avem o echipă de la Transilvania Toastmasters specializată pe șlefuirea fiecărui discurs.
Marian & Mircea: Prezentare technologia blockchain
– printre avantajele pe care le aduce sunt: descentralizarea datelor; increderea, consensul participantilor; securitatea; transparenta; permanenta datelor (imuabil). Analiza implementarii specifice a bazei de date FlureeDB pe tehnologia blockchain. Avantajele acestei baze de date fata de una traditionala. Descrierea interfetei de administrare, limbajele de interactiune FlureeQL, GrahpQL, SparQL cuprinse in mai multe exemple. Principalele atuuri prezentate fiind interogarea bazei de date calatorind inapoi in timp (time travel) prin exemple, respectiv folosirea acestei baze la aplicatii fara server (serverless) insemnand inlocuirea unui Web API traditional cu endpoint expus de FlureeDB. Analiza performantelor bazei de date pentru interogari si modificari concurente. Prenzentare aplicabilitate in diferite domenii, nu pentru intreaga baza de date, ci doar pe partea sensibila, de exemplu, contacte, dosare, evolutia oricarei entitati care necesita supraveghere, securitate sporita si interogarea starii in orice moment al vietii sale in timp.
Daniel & Claudiu: Actuator din Spring Boot Microservices
Framework-ul Spring Boot este utilizat pe scară largă în dezvoltarea de aplicații bazate pe arhitectura de microservicii.Dar dupa ce aplicatia este livrata in productie, cum o putem monitoriza? Cum putem obține informații despre cum funcționează componentele in interior?Actuator este solutia la aceste intrebari. El furnizeaza informatii despre intreaga aplicatie. Actuator-ul functioneaza prin servicii. Aceste servicii se pot extinde prin adaugarea de functinalitati proprii sau se pot crea propriile servicii. Actuatorul este utilizat doar in aplicatii pe arhitectura de microservicii. Unul din marile avantaje ale acestei arhitecturi este scalabilitatea. Scalabilitate inseamnă multiplicare. Asa că fie toate componentele trebuie să se multiplice în același timp, fie trebuie identificate componentele ce au nevoie de multiplicare. Aceasta identificare automata a componentelor ce trebuiesc scalate se numeste load balancing si un tool care este folosit in acest proces este Eureka. Ca exemplu de situatie ce necesita scalabilitate este o platforma e-commerce care in timpul unei perioade cu vanzari mari sa poata scala componente ce tin de cumparare si plata, iar componente care nu sunt folosite asa des precum crearea de cont nou sa fie lasate la o parte.